Przepisy

SMAK MIODU

Miód sam w sobie jest nie tylko dobrym i słodkim produktem, ale może również podnieść każdy posiłek. Zamień cukier, którego używasz do pieczenia, na miód. Używaj go jako słodyczy w marynatach do grillowania i kolorowych koktajli. Miód nadaje się również do sosów sałatkowych i może pomóc podnieść najprostsze danie sałatkowe, zapewniając fantastyczne doznania kulinarne. Miód uwydatnia i uwydatnia słodki i owocowy smak i jest idealny do zrównoważenia mocnego dania.

ŁOSOŚ Z MIODEM GÓRSKIM I PUREE ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW

4 porcje Potrzebujesz: 500 g filetów z łososia, w porcjach, bez skórki i kości 2 słodkie ziemniaki 2 pomarańcze 2 łyżki miodu górskiego 3 łyżki miodu akacjowego 1 brokuł, pokrojony 1 kalafior, pokrojony 2 łyżki miodu górskiego sok z całej cytryny pieprz olej rzepakowy

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 248 odsłony

NOGI KURCZAKA

4 porcje Potrzebujesz: 8 udek z kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego karmelu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek 2 dl sosu do grilla typu wędzonego

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 130 odsłony

ŻEBERKA WIEPRZOWE

4 porcje Potrzebujesz: 2 kg żeberka wieprzowego 2,4 dl brązowego cukru Ketchup 0,6 dl 0,6 dl sosu sojowego 0,6 dl sosu Worcester 5 cl brązowy pokój 1,2 dl sosu chili 1,2 dl miodu 2 ząbki czosnku, moszcz 1 łyżeczka musztardy w proszku

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 120 odsłony

HONEY LUCY BURGER

8 burgerów w przybliżeniu 120 g. Zapraszam do rzeźnika, który miele własne mięso burgera. Potrzebujesz: 4 bochenki burgera, najlepiej brioche 4 łyżki lekkiego amerykańskiego majonezu, Heinza lub Hellmana NAPEŁNIĆ 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 świeże fix lub mięso z 2 śliwek, posiekane 50 g drobno posiekanego boczku 2-3 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 40-50 g sera niebiesko-musztardowego SOS 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego Rakieta z 2 łyżkami 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki proszku papryki 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka proszku cebulowego 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 114 odsłony

SAŁATKA CYTRUSOWA Z GRANOLĄ

4 porcje60 MIN Potrzebujesz: muesli 500 g kaszy gryczanej 500 g nasion prosa 4 łyżki maku 2 dl nasion dyni 2 nasiona słonecznika 2 dl pekan 3 łyżki miodu 3 łyżki ghee (ewentualnie masło) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soli lnianej 8-10 suszonych fig 2 łyżki kwiatów rumianku (można zapętlić) SAŁATKA O. 6 owoców cytrusowych (najlepiej mieszanka grejpfruta, krwistej pomarańczy, pomarańczy, klementyny) 4 dl jogurtu naturalnego Miód do serwowania 1 mała pięść świeża mięta (Wskazówka! Zrób dużą szklankę muesli, kiedy zaczynasz)

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 111 odsłony

GALETTE Z RABARBAREM

6 PORCJI2 GODZINY Potrzebujesz: Płatny: 6 dl mąki pszennej plus dodatek do zwijania 2 łyżki cukru ½ łyżeczki soli 120 g masła 1,2 dl lodowatej wody NAPEŁNIĆ: 5-6 łodyg rabarbaru 1 ekologiczna cytryna 3 łyżki miodu 1 jajko 2 łyżki cukru perłowego DO SERWOWANIA Lody Krojone migdały

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 115 odsłony

SAŁATKA Z RADICCHIO I GREJPFRUTA

2–4 porcji15 MIN Potrzebujesz: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu balsamicznego 2 łyżki drobno posiekanej szalotki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka Angostura Aromatyczne Gorzkie ½ łyżeczki soli lnianej ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 radicchio rosso 1 grejpfrut 1 pięść pekan

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 109 odsłony

CECINA (CIECIERZYCA - NALEŚNIK) Z GRUSZKĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI

1 Porcja15 MINUT Potrzebujesz: 1 jajko 60 ml wody 60 ml mąki z ciecierzycy (zwanej także Mąką Gram) ½ łyżeczki soli lnianej plus dodatkowe do podania 1 orzech włoski pięści 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia i dodatkowe do serwowania 1 rukula siostrzeńca 1 żarówka 1 łyżka miodu Świeżo zmielony pieprz

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 103 odsłony

ŁOSOŚ BURAKOWO-MUSZTARDOWY

6-8 PORCJECA. 40 MINUT + 2 DNI Potrzebujesz: ŁOSOŚ 1 kg filet z łososia ze skórą 2 buraki Świeży imbir 3 x 1 cm 1 pięść świeżego koperku 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2,5 dl soli morskiej 1,2 dl cukru 1 łyżeczka drobno startej skórki cytryny SOS MUSZTARDOWY 5 łyżek musztardy Dijon 1 łyżeczka musztardy w proszku 2 łyżki miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1,8 dl oleju rzepakowego DO SERWOWANIA chleb żytni Świeży koper kapary czerwone cebule

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 112 odsłony

SMAŻONE KULKI CHEVRE(serem kozim) Z MIODEM I PIEPRZEM

4 PORCJECA. 1 GODZINA Potrzebujesz: MOKRE MEKSY: 2,5 dl mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli lnianej 2 łyżki miodu 2,5 dl zimnej sody SUCHY MEX: 2,5 dl mąki pszennej ½ łyżeczki soli  ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 l oleju słonecznikowego 380 g chevre 3 łyżki miodu Świeżo zmielony pieprz 1 małe pistacje  pięść

label
comment 0 komentarze
remove_red_eye 115 odsłony

Śledź nas na Facebooku