CECINA (CIECIERZYCA - NALEŚNIK) Z GRUSZKĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI
Potrzebujesz:
1 jajko
60 ml wody
60 ml mąki z ciecierzycy (zwanej także Mąką Gram)
½ łyżeczki soli lnianej plus dodatkowe do podania
1 orzech włoski pięści
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia i dodatkowe do serwowania
1 rukula siostrzeńca
1 żarówka
1 łyżka miodu
Świeżo zmielony pieprz

1

Wymieszaj jajka, wodę, mąkę i sól.

2)

Wstrząśnij orzechami włoskimi na suchej patelni na średnim ogniu, aż będą złote. Odłóż je na bok.

3)

Rozgrzej olej na patelni na średnim lub wysokim ogniu i wlej do ciasta.

4

Smaż placek, aż będzie ugotowany. Jeśli trudno go przewrócić, po prostu usmaż go z jednej strony.

5

Unieś go na duży talerz i rozłóż rukulę na naleśniku.

6

posiekaj cebulę w plastry liściaste wraz z mandoliną (lub bardzo ostrym nożem) i umieść na wierzchu.

7

Rozłóż orzechy włoskie, niektóre całe, inne zmiażdżone.

8

Polej odrobiną oliwy z oliwek i ok. 1 łyżka miodu.

9

Posyp solą i pieprzem i podawaj.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Śledź nas na Facebooku