NOGI KURCZAKA

4 porcje

Potrzebujesz:
8 udek z kurczaka
1 łyżka miodu
2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka mielonego karmelu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 dl sosu do grilla typu wędzonego barbecue
1)Podgrzej sos grillowy na patelni .
2)Rozgrzej piekarnik lub grill. W misce wymieszaj miód, chili, kminek, oliwę, sól i pieprz.
3)Wcieraj mieszaninę przypraw w udka z kurczaka. Załóż kratkę i upewnij się, że najgrubsza część ud znajduje się najbliżej źródła ciepła.
4)Grilluj uda przez 20 minut na średnim ogniu i obracaj je co pięć minut, aby uzyskać gładką powierzchnię do pieczenia. Posmaruj sosem grillowym za każdym razem, gdy się obrócisz. Niech uda z kurczaka odpoczną przez pięć minut.
5)Na życzenie podawaj z sałatką coleslaw i smażonymi ziemniakami.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Śledź nas na Facebooku