GALETTE Z RABARBAREM
- Przepisy
- 0 upodobania
- 64 widoki
- 0 uwagi

1
Mąkę, cukier, sól i masło układaj w robocie kuchennym, aż uzyskasz ładne okruchy.
2)
Stopniowo wlewaj wodę, jednocześnie rozbiegając ciasto. Zatrzymaj się, gdy będziesz mieć miękkie i sklejające się ciasto.
3)
Uformuj ciasto w okrągły dysk, zawiń w folię i przechowuj w lodówce przez 30 minut.
4
Umyj łodygi rabarbaru i pokrój je w przekątne ok. 3 cm. Umieść je w misce.
5
Obierz skórkę z cytryny i odłóż na bok.
6
Zamień rabarbar w sok z cytryny i miód.
7
Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie kuchennym, aż osiągnie ok. 0,5 cm grubości i podnieś na blachę do pieczenia. Jeśli trudno jest go rozwinąć, możesz najpierw zadać mu kilka ciosów.
8
Króliczki rabarbarowe rozchodzą się po parterze zygzakowatym wzorem (lub po prostu równomiernie na zewnątrz), z skrajną wolną krawędzią 5 cm.
9
Złożyć obręcz nad rabarbarem w kształcie wachlarza.
10
Wymieszaj jajko, posmaruj brzeg ciasta i posyp cukrem perłowym.
11
Smażyć ciasto przez 34–45 minut, aż ciasto stanie się złote i chrupiące.
12
Potrząśnij płatkami migdałów w złocie na suchej patelni na średnim ogniu.
13
Podawaj ciasto ciepłe, polane lodami, migdałami i skórką cytrynową.
uwagi (0)