Potrzebujesz:
4 bochenki burgera, najlepiej brioche
4 łyżki lekkiego amerykańskiego majonezu, Heinza lub Hellmana
NAPEŁNIĆ
1 czerwona cebula, drobno posiekana
2 świeże fix lub mięso z 2 śliwek, posiekane
50 g drobno posiekanego boczku
2-3 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
40-50 g sera niebiesko-musztardowego
LUKROWANY
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju rzepakowego
Rakieta z 2 łyżkami
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki proszku papryki
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka proszku cebulowego
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki chili w proszku

1

Smażyć boczek na średnim ogniu na patelni, jednocześnie obracając. Kiedy boczek zaczyna się barwić i uwalniać tłuszcz na patelnię, posiekałeś czerwoną cebulę i mieloną wieprzowinę. Zmniejsz temperaturę i pozwól, aby wszystko stało się ciemnozłote.

2)

Następnie włóż miód na patelnię i obróć dobrze i dodaj ocet balsamiczny. Niech wszystko zagotuje się delikatnie do masy. Wlej to do miski i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.

3)

Rozgniataj niebieski ser gorczycowy i delikatnie włóż go w miąższ, gdy jest tak chłodny, że ser się nie topi.

4

Umieść cztery hamburgery na ręczniku papierowym z odrobiną oleju pod spodem. Te ciasta burgerowe powinny być trochę cienkie, ale nie tak połamane. Ważne jest, aby obchodzić się z nimi ostrożnie.

5

Rozłóż masę boczku na środku każdego burgera. Umieść pozostałe cztery burgery nad miąższem i delikatnie ściśnij, aby zrobić jednego burgera z nadzieniem w środku.

6

Posmaruj polewą burgera i umieść tę stronę na grillu lub patelni. Ważne jest, aby nie mieć zbyt wysokiej temperatury, ani na grillu, ani na patelni. W przeciwnym razie burger utknie i spłonie, a następnie zostanie zniszczony. Nadzienie powinno również pozwolić stopić się wewnątrz burgera bez konieczności popijania na zewnątrz. Przed odwróceniem szczotkuj glazurę stroną do góry.

7

Istnieją różne opinie, czy często zamieniać burgera podczas smażenia, czy tylko raz. Kiedy jest glazura, lubię kilka razy przewracać i szczotkować, ale uważaj, aby jej nie złamać.

8

Po zakończeniu burgera posmaruj wierzchnią warstwę glazury, aby uzyskać przyjemną powierzchnię. Pod koniec smażenia podgrzej chlebki burgerowe, aby stały się brązowe i chrupiące w środku. Przed załadowaniem burgera nałóż cienką warstwę majonezu na bochenek. Następnie umieść wierzch chleba na wierzchu. Na przykład podawaj z frytkami ze słodkich ziemniaków.

Udostępnij ten post

uwagi (0)

Brak komentarzy w tej chwili