4-6 Porcji, 2 DUŻA PIZZA
60 MIN

Potrzebujesz:
DOLNA PIZZA
500 g mąki do pizzy (typ 00)
2 łyżeczki soli 
3 łyżeczki suchych drożdży
3 szklanki letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
WYPEŁNIENIE PIZZY
O. 75 g parmezanu
2-3 squash, najlepiej różne kolory
1 burrata (ewentualnie świeża mozzarella)
1 pięść świeżej mięty
Oliwa z oliwek do serwowania
MIÓD CHILI
3 łyżki miodu
3 łyżki białego octu winnego
1-2 łyżeczki płatków chili / pul biber

1

Wymieszaj mąkę, sól i suche drożdże w dużej misce do pieczenia i dodaj wodę i olej

2)

Ugniataj ciasto razem przez ok. 10 minut (krócej, jeśli używasz urządzenia kuchennego).

3)

Przykryj blachę do pieczenia folią i umieść ciasto, aby powstało w ciepłym miejscu. Powinien on podwoić się o ok. 30 minut.

4

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni - jednocześnie z kluczem do pizzy w piekarniku (ewentualnie tylko blacha do pieczenia).

5

Podziel ciasto na pół i rozwałkuj dna. Umieść je na własnym papierze do pieczenia.

6

Delikatnie oderwij parmezan i rozłóż go na dnie, skrajnie na 2-3 cm krawędzi do skórki.

7

Pokrój kabaczki na plastry liściaste na mandolinie (być może nożu o ostrym temblaku) i umieść je nad spodem w formie zakładki.

8

Smażyć pizze, jeden po drugim, aż będą złote i chrupiące na brzegach, ok. 8 minut.

9

Wymieszaj miód chili w małej misce.

10

Ostrożnie podrzyj burratę i rozprowadź ją na gorących pizzach w grubych kawałkach. Przed podaniem lekko się stopi.

11

Pizze posyp mieloną miętą, odrobiną oliwy z oliwek, solą lnianą i miodem chili i podawaj.

Udostępnij ten post

uwagi (0)

Brak komentarzy w tej chwili