PIZZA Z DYNIĄ, MOZZARELLĄ I MIODEM CHILI
- Przepisy
- 0 upodobania
- 131 widoki
- 0 uwagi

4-6 Porcji, 2 DUŻA PIZZA
60 MIN
1
Wymieszaj mąkę, sól i suche drożdże w dużej misce do pieczenia i dodaj wodę i olej
2)
Ugniataj ciasto razem przez ok. 10 minut (krócej, jeśli używasz urządzenia kuchennego).
3)
Przykryj blachę do pieczenia folią i umieść ciasto, aby powstało w ciepłym miejscu. Powinien on podwoić się o ok. 30 minut.
4
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni - jednocześnie z kluczem do pizzy w piekarniku (ewentualnie tylko blacha do pieczenia).
5
Podziel ciasto na pół i rozwałkuj dna. Umieść je na własnym papierze do pieczenia.
6
Delikatnie oderwij parmezan i rozłóż go na dnie, skrajnie na 2-3 cm krawędzi do skórki.
7
Pokrój kabaczki na plastry liściaste na mandolinie (być może nożu o ostrym temblaku) i umieść je nad spodem w formie zakładki.
8
Smażyć pizze, jeden po drugim, aż będą złote i chrupiące na brzegach, ok. 8 minut.
9
Wymieszaj miód chili w małej misce.
10
Ostrożnie podrzyj burratę i rozprowadź ją na gorących pizzach w grubych kawałkach. Przed podaniem lekko się stopi.
11
Pizze posyp mieloną miętą, odrobiną oliwy z oliwek, solą lnianą i miodem chili i podawaj.
uwagi (0)