ŁOSOŚ BURAKOWO-MUSZTARDOWY
Potrzebujesz:
ŁOSOŚ
1 kg filet z łososia ze skórą
2 buraki
Świeży imbir 3 x 1 cm
1 pięść świeżego koperku
2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2,5 dl soli morskiej
1,2 dl cukru
1 łyżeczka drobno startej skórki cytryny
SOS MUSZTARDOWY
5 łyżek musztardy Dijon
1 łyżeczka musztardy w proszku
2 łyżki miodu
1 łyżeczka octu jabłkowego
1,8 dl oleju rzepakowego

1

Wytrzyj dokładnie rybę i usuń wszelkie kości za pomocą pincety.

2)

Nasmaruj dłonie niewielką ilością oleju, aby uniknąć różowych palców, skórki i z grubsza oderwać buraki. Obierz i zetrzyj imbir i posiekaj koperek. Zamień to razem.

3)

W misce wymieszaj pieprz, sól, cukier i skórkę z cytryny.

4

Umieść papier do pieczenia na dnie długiej patelni. Owinąć mieszankę soli wokół ryb po obu stronach, aby była całkowicie przykryta. Zrób to samo z mieszanką buraków.

5

Zawiń rybę w papier do pieczenia, a następnie w folię. Połóż folię lub patelnię i zważ ją za pomocą garnka / książki kucharskiej o pojemności ok. 1,5 kg. Pozostaw rybę na zimno przez 2 dni.

6

W misce wymieszaj musztardę, proszek musztardowy, miód i ocet do sosu musztardowego. Stopniowo wlewaj olej podczas ubijania. Sos powinien być gładki i kremowy. Podawaj sos na zimno do podania.

7

Dobrze przetrzyj łososia i podawaj w cienkich plasterkach wraz z chlebem żytnim, sosem musztardowym, czerwoną cebulą w plasterkach, koperkiem i kaparami.

DO SERWOWANIA
chleb żytni
Świeży koper
kapary
czerwone cebule

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Śledź nas na Facebooku