TARTY POMIDOROWE Z MIODEM I CZOSNKIEM
- Przepisy
- 0 upodobania
- 117 widoki
- 0 uwagi

4 porcje
75 MINUT + 2 GODZINY
Potrzebujesz:
TERT DOUGH
125 mąki pszennej plus dodatkowe do pieczenia
75 g polenty tarta
¼ łyżeczki soli
145 g zimnego, niesolonego masła
35 g parmezanu
3 do 6 łyżek lodowatej wody
TERT FILL
600 g pomidorów cherry, najlepiej w różnych kolorach
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
4 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki miodu
1 pięść świeżych gałązek tymianku
65 g parmezanu
Świeżo zmielony pieprz
1 jajko
Wskazówka! Możesz także zrobić dużą tartę.
1)W robocie kuchennym połącz mąkę, ciasto drożdże i sól. Pokrój masło w kostkę i drobno zetrzyj ser. Wymieszaj to wszystko, aż będziesz miał szorstkie okruchy. Dodaj wodę, po jednej łyżce na raz, do właśnie połączonego ciasta. Zwiń go w kulkę, ściśnij płasko i zawiń w folię. Przechowywać w lodówce ciasto przez 2 godziny.
2)Pokrój pomidory w plasterki, posyp 1 łyżeczką soli i pozostaw do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
3)Posyp mąką stół i rozwałkuj ciasto do grubości 5 mm. Wyciśnij tyle okrągłych spodów, ile to możliwe, za pomocą okrągłej formy do ciasta i umieść je na blasze do pieczenia . Przechowywać w lodówce przez 20 minut.
4)Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
5)Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Drobno posiekaj czosnek i piecz przez kilka minut, aż będzie złoty i miękki. Wlej olej i czosnek do miski.
6)Na patelni rozgrzej ocet, miód i niewielką pięść tymianku i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
7)Posmaruj mieszanką miodu tartę. połóż gałązkę tymianku.
8)Rozerwij parmezan i rozłóż na dnie. Pozostaw małą wolną krawędź na końcu ciasta. Pomidory ułóż ładnie wewnątrz. Zastosuj gałązkę tymianku do każdej tarty oraz dodatkowe liście tymianku.
Wlać olej czosnkowy, posypać szczyptą soli i smażyć placki przez 20-30 minut, aż spód będzie złoty i chrupiący.
uwagi (0)