ŻEBERKA WIEPRZOWE

4 porcje

Potrzebujesz:
2 kg żeberka wieprzowego
2,4 dl brązowego cukru
Ketchup 0,6 dl
0,6 dl sosu sojowego
0,6 dl sosu barbecue
5 cl rumu
1,2 dl sosu chili
1,2 dl miodu
2 ząbki czosnku, 
1 łyżeczka musztardy 
1)Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Pokroić żeberka wieprzowe na porcje i zawinąć je w podwójne warstwy folii. Piec w piekarniku przez półtorej godziny.
2)Wyciągnij mięso z folii i zadbaj o pozostały sos - możesz go zamrozić i użyć ponownie później, na przykład jako zupę lub bulion.
3)Umieść żeberka na patelni. W misce wymieszaj cukier, miód, keczup, Sos barbecue, rum, czosnek, sos chili, musztardę, pieprz i sos sojowy.
4)Ubij miksturę nad żebrami i pozwól marynować przez godzinę.
5)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i umieść żeberka na ruszcie nasmarowanym olejem. Grilluj w piekarniku przez trzydzieści minut. Po drodze posmaruj więcej sosem na żebrach.
6)Podawany z Mac & Cheese i prostą sałatką pomidorową.
Jak zrobić Mac&Cheese ? makaron z serem /

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Śledź nas na Facebooku