Miodowe tabletki do ssania na kaszel i ból gardła
- Przepisy
- 0 upodobania
- 110 widoki
- 0 uwagi

Na co pomagają Cukierki miodowe
Cukierki, tabletki czy pastylki miodowe – zwał jak zwał można oczywiście kupić w aptekach czy sklepach zielarskich i z reguły sprzedawane są jako środki wykrztuśne, na kaszel oraz ból gardła. Takie tabletki do ssania można bez problemu zrobić we własnej kuchni i mają one wtedy jedną zasadniczą i bardzo ważną cechę – dokładnie wiemy co w nich jest i skąd pochodzi.
Miodowe tabletki na gardło i kaszel – przepis
Ci, którzy mieli okazje czytać moje inne artykuły już wiedzą, że nie jestem człowiekiem, który z wagą i miarką podchodzi do przepisów. I ta sytuacja nie będzie inna.
Oczywiście o ile proporcje bazy (np. w przypadku maści propolisowej ilość kitu pszczelego) są ważne to juz dodatki az tak ważne nie są i mogą się od siebie bardzo mocno różnić – zależnie od upodobań.
Tabletki na przeziębienie – Czego potrzebujemy?
- garnek
- coś do mieszania w tymże garze
- źródło ciepła (kuchenka gazowa lub elektryczna a jeśli wszystko się zawali to nieduże ognisko w lesie
- miód
- cukier puder
Oczywiście, jako że miód jest podstawą to pamiętajcie że najlepiej miód od swojego lokalnego zaufanego pszzelarze. Oczywiście nic się nie stanie jeśli skorzystacie z miodu „marketowego” ale jednak.
Tak w ogóle to ostatnio gdzieś przeczytałem – nie pamiętam źródła za co przepraszam, ale zamierzam używać tego stwierdzenia nagminnie – że tak jak ludzie mają swoich spowiedników, swoich terapeutów, swoich lekarzy rodzinnych tak samo każdy powinien mieć swojego zaufanego pszczelarza. I trudno się z tym nie zgodzić – oczywiście jest też druga droga – zostać samemu pszczelarzem co sam uczyniłem, ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy może sobie na to pozwolić, ale już na posiadanie swojego pszczelarza już tak. Do czego zachęcam.
Mamy więc miód, garnek i łyżkę do mieszania cukier puder więc czas na dodatki. Tu możemy mocno poszaleć, bo świetnym dodatkiem o świetnych właściwościach są:
- sok z cytryny
- cynamon
- imbir – może być w proszku, ale lepszy jest świeży sok wyciśnięty z imbiru
I tu w zasadzie mamy podstawowy przepis na bardzo dobre, zdrowe tabletki miodowe na gardło i kaszel – dokładnie taki przepis był robiony podczas wykonywania zdjęć do tego artykułu.
Możemy jednak przepis albo wzbogacić, albo w ogóle zmienić dodatki i tak na przykład świetne są również tabletki z dodatkiem:
- kurkuma
- mocna herbata z mięty i cytryny
- imbir
- goździki
Również ciekawym zestawienie o pożądanym działaniu będzie:
- imbir
- cynamon
- rumianek
- mięta
Lub dowolne kombinacje i mieszanki powyższych składników. W sieci krążą również przepisy z dodatkiem oleju kokosowego, ale przyznam, że nie testowałem, nie robiłem takich, nie próbowałem więc polecał nie będę – co nie oznacza, że nie możecie spróbować.
Jak wykonać miodowe tabletki na przeziębienie
Jeśli nasze dodatkowe składniki przygotowujemy w postaci herbaty to najpierw oczywiście przygotowujemy esencjonalną herbatę z naszych składników i dodajemy do niej miód. Tu należy pamiętać, że nasz miód wraz z herbatą musi zgęstnieć a więc im naszej herbaty będzie więcej w stosunku do miodu tym więcej będzie musiało z niej wody odparować a więc proces będzie dłuższy.
W przypadku gdy korzystamy ze składników „suchych” – tu przykładem niech będzie pierwszy zestaw składników, czyli:
- 1/2 szklanki miodu
- 1,5 łyżki cynamonu
- 1-1,5 łyżki startego imbiru lub soku z imbiru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Uwaga!
Syrop, który przygotowujemy wg. tego właśnie przepisu nie jest jakiś ekstremalnie słodki więc jeśli ktoś chciałby aby były słodsze – można zmniejszyć, chociażby ilość soku z cytryny).
Nasza mikstura podczas gotowania powiększa swoją objętość więc sugeruję użycie większego/głębszego garnka. Jeśli za bardzo nam zaczyna rosnąć podczas gotowania – zestaw z palnika aż opadnie.
- Jeśli korzystamy ze świeżego imbiru – obieramy go ze skórki i bardzo drobno ścieram
- Stawiamy garnek na kuchence dodajemy miód, do miodu dodajemy wszystkie dodatki i dokładnie mieszamy
- Rozpoczynamy gotowanie powoli mieszając. Gotujemy – nie przesadzając z temperaturą – tak długo aż cały syrop nie zaczyna nam się redukować. Dobrym testem na to czy nasza mieszanka ma odpowiedni poziom karmelizacji wystarczy wziąć szklankę zimnej wody i wpuścić do niej kropelkę naszego gęstego syropu – jeśli stwardnieje i opadnie na dół – oznacza że osiągnęliśmy odpowiednią konsystencję i możemy zestawić z ognia.
- Po zestawieniu z ognia należy odczekać aż syrop zacznie lekko twardnieć. Uwaga, mimo że trochę temperatury nasza mikstura straciła, ale pamiętajcie – to nadal jest bardzo gorący gęsty syrop więc proszę uważać.
- W tym momencie możemy syrop rozlewać w formie „kleksów” na papier do pieczenia, silikonową deskę do krojenia lub do dowolnych form, jakie posiadamy pod ręką (jak widać na zdjęciach).
- Po całkowitym wystygnięciu odklejamy nasze kleksy lub wyciągamy z naszych form do jakiegoś pojemnika.
- Aby cukierki się nie sklejały należy je obficie obtoczyć w cukrze pudrze.
- Przechowywać raczej w chłodnym miejscu – zbyt wysoka temperatura może sprawić – szczególnie gdy jednak za krótko karmelizowaliśmy syrop – że tabletki/cukierki nam się skleją i zamienią w jednolitą masę. Ja przechowuję w lodówce.
Tabletki na kaszel i ból gardła – dawkowanie
Jeśli idzie o mnie to gdy jest to potrzebne – czyli drapanie w gardle, lekki kaszel, początkowe objawy przeziębienia – 4-6 tabletek w ciągu doby. Przyznać jednak muszę, że bardzo lubię ich smak i czasem również będąc zdrowym sięgam po takiego własnej roboty cuksa Smacznego i zdrowia życzę.
uwagi (0)