Zupa marchewkowa z imbirem i miodem

Składniki:

  • 800 g marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, imbir zetrzyj na tarce.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i imbir, smaż aż staną się miękkie.
  4. Dodaj marchewkę, smaż przez kilka minut.
  5. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż marchewka będzie miękka.
  6. Zmiksuj zupę na gładką konsystencję za pomocą blendera.
  7. Dodaj miód, sól i pieprz, dobrze wymieszaj.
  8. Podawaj zupę gorącą, udekorowaną świeżą kolendrą.

Udostępnij ten post

uwagi (0)

Brak komentarzy w tej chwili