Zupa krem

Składniki:
20 dag zielonego, łuskanego grochu
2 pomidory
2 kromki pieczywa tostowego
3 szklanki rosołu (instant)
1 pojemnik- 20 dag śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki tartego zółtego sera
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżeczki miodu
pieprz cayenne
2 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie:

Wrzucić do garnka groch i obrany, pokrojony na połówki czosnek. Zalać trzema szklankami rosołu. Przykryć, gotować na małym ogniu około godziny, aż groch całkowicie się rozgotuje. Umyć pomidory i zdjąć skórkę. W tym celu nacisnąć ją poprzecznie, umieścić pomidory na sitku, a następnie przelać wrzątkiem. Pokroić pomidory w kostkę. Odciąć skórę z tostów. Pokroić pieczywo w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do grochu utarty żółty ser i śmietanę, wszystko zmiksować. Lekko podgrzać zupę, doprawić do smaku miodem oraz pieprzem cayenne. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki, oderwać listki od łodyżek. Rozlać zupę do talerzy, posypać grzankami i kawałkami pomidora. Udekorować natką.

Udostępnij ten post

uwagi (0)

Brak komentarzy w tej chwili