Pieczone bakłażany z miodem i sezamem

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
  3. W misce wymieszaj miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz.
  4. Plastry bakłażana wrzuć do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj.
  5. Bakłażany przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 25-30 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  6. Posyp pieczone bakłażany sezamem i świeżą kolendrą przed podaniem.

Udostępnij ten post

uwagi (0)

Brak komentarzy w tej chwili