Krupnik po niemiecku
- Zupy
- 0 upodobania
- 92 widoki
- 0 uwagi
Krupnik po niemiecku
Składniki:
3 szklanki bulionu drobiowego
15 dag suszonych śliwek (bez pestek)
2 szklanki wody
10 dag kaszy perłowej
po 2 łyżki masła i miodu
sól
Przygotowanie:
Umyte śliwki zalać przegotowaną letnią wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia śliwki ugotować, przy czym połowę zmiksować i przetrzeć przez sito, a resztę pokroić w cienkie paseczki. Umytą kaszę zalać wywarem drobiowym i gotować 20 minut, po czym dodać przetarte śliwki, wywar ze śliwek i pokrojone śliwki. Doprawić miodem i solą, wymieszać i gotować kolejne 30 minut. Na koniec zestawić zupę z ognia, dodać masło i wymieszać.
Zupa owocowa
Składniki:
2 szklanki jagód lub przecieru truskawkowego
4 szklanki mleka
4 łyżki gęstej śmietany
1-2 łyżki miodu
szczypta soli
Przygotowanie:
Połowę jagód lub przecieru truskawkowego włożyć do miksera, wlać 2 szklanki mleka, dodać miód do smaku i zmiksować. Przelać do wazy. Zmiksować pozostałe owoce i mleko i także wlać do wazy. Śmietanę z solą rozprowadzić 1/2 szklanki zupy, wlać do wazy, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Zupę podawać schłodzoną.
uwagi (0)