Barszcz czerwony wykwintny
- Zupy
- 0 upodobania
- 66 widoki
- 0 uwagi
Barszcz czerwony wykwintny
Składniki:
1 kg buraków
10 dag śliwek suszonych
3 łyżki miodu wielokwiatowego
pieprz
sól
Przygotowanie:
Umyj, wyszoruj i ugotuj w łupinach buraki. Następnie je ostudź, obierz oraz zetrzyj na grubej tarce do jarzyn. Zalej litrem wody i powoli gotuj doprowadzając do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia, następnie przecedź. Umyj i namocz śliwki, a potem ugotuj je w niewielkiej ilości wody, aby powstała szklanka wywaru. Wywar z buraków połącz z wywarem ze śliwek, zagotuj, dodaj miód i przypraw do smaku. Podawaj z pasztecikami, naleśnikami, czy kapusta z grzybami lub fasolą.
uwagi (0)