Jak wykorzystać miód w budowaniu odporności?

Jak budować odporność?

Budowanie odporności to proces długofalowy - nie można jej wzmocnić z dnia na dzień. Dlatego nie zwlekaj i już dziś wprowadź zdrowe nawyki. Zacznij od podstaw. Pamiętaj, by codziennie spać 7-9 godzin. Postaraj się także odstresować, stosując techniki relaksacyjne, spacerując, czy ćwicząc jogę. Przejdź też na zdrową, zbilansowaną dietę. Powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne.

Jedz codziennie 5 porcji warzyw i owoców, unikaj przetworzonej żywności, tłustych, smażonych potraw i słodyczy. Pij dużo wody, przynajmniej 2 litry dziennie. Dzięki temu oczyścisz organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i dobrze go nawodnisz. Nie zapomnij także o aktywności fizycznej. Ćwicz przynajmniej 5 razy w tygodniu po pół godziny.

To, co warto włączyć do codziennych nawyków, które pomogą zbudować odporność, to jedzenie miodu. Miód potrafi zdziałać cuda, ale warto pamiętać, że o jego skuteczności decyduje regularność spożywania. Jeśli będziesz go jeść regularnie, przez 365 dni w roku, podkręcisz swój układ immunologiczny. Wzmocnisz odporność, dzięki temu organizm będzie skuteczniej walczył z bakteriami, wirusami i grzybami.

Miód - naturalny środek na odporność

Dojrzały, świeży miód jest lepką i gęstą cieczą. Dominują w nim cukry proste - glukoza i fruktoza, które decydują właściwościach wzmacniających organizm. Glukoza trafia bezpośrednio do krwi, w zależności od potrzeb organizmu jest bezpośrednio przetwarzana w energię. Z kolei fruktoza przechodzi do wątroby i odkładana jest w formie glikogenu.

W miodzie znajdują się nie tylko cukry proste, ale również substancje biologicznie czynne, które wspierają metabolizm, ułatwiając przyswajanie węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Ponadto substancje takie jak acetylocholina, która zapobiega nadciśnieniu i poprawia krążenie krwi.cholina chroniąca wątrobę, jony metali, stymulujące produkcję hemoglobiny i erytrocytów.

Miód stymuluje układ immunologiczny, przez co wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami. Ponadto ułatwia asymilację i trawienie składników odżywczych. Wykazuje silne działanie detoksykacyjne oraz antyseptyczne. Warto go stosować przy niedoczynnościach, osłabieniu i wyczerpaniu fizycznym.

Wiele badań potwierdziło właściwości antybakteryjne miodu, zwane również aktywnością inhibinową. Poszczególne odmiany miodu różnią się aktywnością antybakteryjną. Najlepszy pod tym względem jest miód gryczany i lipowy, a następnie spadziowy, wrzosowy oraz wielokwiatowy. Najsłabszą aktywność inhibinową wykazuje natomiast miód rzepakowy i akacjowy.

Miód dla odporności - pyszny napój cytrynowo-miodowy ze świeżym imbirem

Miód jest źródłem przeciwutleniaczy, ważnych składników, które pomagają blokować wolne rodniki w organizmie i chronić nasze komórki. W ten sposób zapobiega wielu chorobom. Naturalnie wspiera naszą odporność.

Dla wzmocnienia odporności najlepiej przyjmować go na czczo, w postaci ciepłego (nie gorącego!) napoju. Pamiętaj, że wysoka temperatura powyżej 40 stopni Celsjusza dezaktywuje składniki biologicznie czynne zawarte w miodzie. a to one zą kluczowe dla odporności.

Do przygotowania takiego napoju potrzebujesz 2 łyżeczek świeżego korzenia imbiru (obranego i posiekanego), soku z połowy cytryny, 1 czubatej łyżeczki miodu, dużego kubka (350-400 ml) oraz wody. Obierz i posiekaj imbir, a następnie umieść go na dnie kubka. W międzyczasie zagotuj wodę. Wrzątkiem zalej imbir. Nie napełniaj kubka do końca, zostaw trochę miejsca na miód i cytrynę. Odstaw go teraz na około 10-15 minut, aby imbir się zaparzył, a płyn osiągnął temperaturę właściwą dla miodu. Następnie wyjmij imbir i dodaj sok z cytryny oraz miód. Pamiętaj, by napój pić ciepły, ale nie gorący!

Dlaczego warto pić wodę z miodem i cytryną?

Cytryna zawiera dużo witaminy C. Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczyć bakterie. Z kolei miód ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Dzięki temu naturalnie wzmacnia układ odpornościowy. Wiele osób pije wodę z miodem i cytryną przez cały rok. To prawdziwa bomba witaminowa!

Taka mieszanka ma wiele właściwości zdrowotnych. Odtruwa organizm, wspomaga odchudzanie i łagodzi trądzik. Ponadto dodaje energii, łagodzi kaszel i ból gardła. Aby przygotować miksturę, potrzebujesz 2 łyżeczki miodu lipowego, 1 średnią cytrynę i 2 szklanki wody. Pamiętaj, by dodawać miód do letniej, a nie gorącej wody. W przeciwnym razie straci swoje naturalne właściwości lecznicze. Wyciśnij sok z cytryny do wody i wymieszaj.

Najlepszy syrop na wzmocnienie odporności!

Możesz też przygotować domowy syrop na odporność. Potrzebujesz 200 ml wody, 20 ząbków czosnku, 2 korzenie imbiru, 4 łyżki miodu, 150 ml soku z cytryny i 150 ml octu jabłkowego.

Obierz i zetrzyj korzeń imbiru. Następnie zmiażdż ząbki czosnku. Wymieszaj ciepłą wodę, miód, sok z cytryny i ocet jabłkowy w misce. Dodaj ząbek czosnku i imbir. Włóż do robota kuchennego i miksuj, aż powstanie gładka mieszanina. Wlej syrop do szklanego słoika, dokładnie zakręć, a później odstaw na całą noc. Pamiętaj, by rano przecedzić miksturę. Syrop możesz trzymać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, np. w spiżarce. Wystarczy 5 kropli dziennie, by wzmocnił twoją odporność.

Miód wspaniale wzmacnia i uodparnia. Stosuj go przez cały rok, by nie dać się infekcjom, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Nie tylko wzmocni układ odpornościowy, ale również doda energii i obniży ryzyko wielu chorób.

Jak wykorzystać miód w kuchni?

Miód jest nie tylko popularnym smarowidłem do chleba i dodatkiem do herbaty. W naszej kuchni może mieć bardzo szerokie zastosowanie. Wspaniale wzbogaci smak sałatek, chłodników, napojów, czy deserów. Bogate w cukier konfitury, dżemy, kremy czekoladowo-orzechowe, czy batoniki czekoladowe możesz zastąpić pysznymi, zdrowymi słodyczami miodowymi.

Co więcej, miód może doskonale pełnić rolę zamiennika niezbyt zdrowego białego cukru. Wiele przepisów na ciasta i potrawy proponuje go właśnie w takiej formie. Biały cukier lub wysokofruktozowy syrop kukurydziany mogą powodować wiele problemów zdrowotnych, zwłaszcza jeśli często je spożywasz. W przeciwieństwie do tych rafinowanych cukrów, miód jest pełnowartościowym, całkowicie naturalnym środkiem słodzącym.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Śledź nas na Facebooku