Nalewka miodowo-wińniowa
- Nalewki z miodem
- 0 upodobania
- 103 widoki
- 0 uwagi

1 l spirytusu 95%
1 l wódki 40%
4 kg wiśni z pestkami
2 kg miodu
laska wanilii
3-4 sztuki goździków
Przygotowanie:
Wiśnie umyć i wsypać do butli. Zalać płynnym miodem dodając goździki i laskę wanilii. Jeśli mamy miód skrystalizowany wystarczy włożyć słoik do garnka z wodą i podgrzać na wolnym ogniu aż do zmiany konsystencji. Butlę pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na tydzień. Po tym czasie zlewamy sok a wiśnie zalewamy spirytusem i znowu pozostawiamy na tydzień, ale w zacienionym miejscu. Po tygodniu zlewamy spirytus, a wiśnie przepłukujemy wódką. Sok z miodem zlany na początku podgrzewamy aż do wrzenia przez 10 minut tak, aby nie wykipiał. Czekamy aż sok wystygnie i dodajemy do niego spirytus i wódkę (wiśnie odcedzamy). Przygotowany likier rozlewamy do butelek, zakręcamy i zostawiamy na miesiąc, aby dojrzał.
Likier możemy przygotowywać z wydrylowanych wiśni, będzie wtedy słodszy. Również smak miodu zależny jest od indywidualnych preferencji.
uwagi (0)