1 l spirytusu 95%

1 l wódki 40%

4 kg wiśni z pestkami

2 kg miodu

laska wanilii

3-4 sztuki goździków

Przygotowanie:

Wiśnie umyć i wsypać do butli. Zalać płynnym miodem dodając goździki i laskę wanilii. Jeśli mamy miód skrystalizowany wystarczy włożyć słoik do garnka z wodą i podgrzać na wolnym ogniu aż do zmiany konsystencji. Butlę pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na tydzień. Po tym czasie zlewamy sok a wiśnie zalewamy spirytusem i znowu pozostawiamy na tydzień, ale w zacienionym miejscu. Po tygodniu zlewamy spirytus, a wiśnie przepłukujemy wódką. Sok z miodem zlany na początku podgrzewamy aż do wrzenia przez 10 minut tak, aby nie wykipiał. Czekamy aż sok wystygnie i dodajemy do niego spirytus i wódkę (wiśnie odcedzamy). Przygotowany likier rozlewamy do butelek, zakręcamy i zostawiamy na miesiąc, aby dojrzał.

Likier możemy przygotowywać z wydrylowanych wiśni, będzie wtedy słodszy. Również smak miodu zależny jest od indywidualnych preferencji.

Udostępnij ten post

uwagi (0)

Brak komentarzy w tej chwili