kanapka z czosnkiem i miodem

Zestawienie czosnku oraz miodu od pokoleń jest znane naszym przodkom jako świetny element wspomagający leczenie grypy oraz innych infekcji układu oddechowego. Wspomniane substancje to dwa produkty o działaniu antybakteryjnym oraz przeciwzapalnym. Miód posiada dodatkowo właściwości ułatwiające odkrztuszanie, rozgrzewa organizm, zbija gorączkę. Wzmacnia organizm, dostarcza źródło energii potrzebnej choremu do zwalczania patogenu. Dostarcza również niezbędnych substancji mineralnych. Jak więc przygotować zdrową kanapkę z czosnkiem i miodem, która pomoże nam wygrać z przeziębieniem?

  1. Przygotuj kilka kromek chleba, masło, około 2 ząbków czosnku na jedną kromkę oraz wybrany przez siebie miód.

  2. Ponieważ smak czosnku jest dosyć drażniący, dobrze jest rozgnieść go po obraniu lub pokroić na niewielkie kawałeczki. Pokrojone pieczywo posmarować obficie masłem (masło łagodzi intensywny posmak czosnku i ułatwia spożycie tego produktu), dodać czosnek oraz polać kromki miodem. Zastosować około jednej łyżki miodu na kromkę chleba.

  3. W zależności od indywidualnych preferencji, kanapki można dodatkowo doprawić cukrem. Przekąska smakuje szczególnie dobrze w połączeniu z ciepłym mlekiem. To ostatnie dodatkowo pozwala rozgrzać organizm oraz zwalczyć przeziębienie. Dostarcza również energii oraz stanowi źródło niezbędnych organizmowi kalorii.

Udostępnij ten post

uwagi (0)

Brak komentarzy w tej chwili