Zapraszamy do kupna naturalnego miodu lipowego wysokiej jakości z rodzinnego gospodarstwa pasiecznego.
Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. W smaku jest pikantny, czasem z lekką goryczką. Substancje zawarte w kwiatach lipy, przenoszone przez pszczoły do miodu lipowego, mają działanie wykrztuśne, co jest pożądane w przypadku infekcji gardła. Również w przypadku ogólnego przeziębienia czy grypy, miód lipowy jest zalecany z powodu działania napotnego.
Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga organizm w walce z infekcjami. Miód jest polecany w przeziębieniach i grypie. Oprócz tego działania doraźnego, regularne spożywanie miodu ma też działanie długofalowe - ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działa pozytywnie na układ nerwowy i pokarmowy, a także stabilizuje nastrój. Na nerwicę i stres jest jednym z najłagodniejszych i najbezpieczniejszych uspokajaczy. Zauważono również pozytywne działanie miodu u chorych z problemami układu moczowego oraz cierpiących na cukrzycę insulinoniezależną - miód lipowy pomaga bowiem utrzymywać ustabilizowany poziom cukru we krwi.
W zależności od daty rozlewu miodu do słoików, miód wysyłamy w postaci płynnej lub skrystalizowanej.
Właściwości lecznicze miodu lipowego:
- przy przeziębieniu, grypie, w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą,
- schorzenia górnych i dolnych dróg oddechowych,
- silne działanie przeciwko drobnoustrojom występujących w błonach śluzowych górnych dróg oddechowych, przede wszystkim nosa i gardła,
- działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe oraz wykrztuśne,
- choroby serca i układu krążenia,
- działanie rozkurczające i uspokajające, łagodzi objawy stresu i bezsenności.
Jak stosować miód?
- Miód należy stosować systematycznie, w celach profilaktycznych. Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdej osoby wynosi 20g.
- Miód spożywamy z pieczywem, dodajemy do przestudzonej herbaty, mleka, do soków owocowych i warzywnych oraz do różnych potraw i ciast. Wykazano jednak, że najlepsze efekty otrzymuję się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10-12 godzin przed spożyciem.